واحد بهداشت  حرفه ای شبکه بهداشت و درمان سربیشه

 

مدیریت سلامت محیط و کار ، با سیاستگذاری وارائه خط مشی فنی و تخصصی مربوط به امور پیشگیری، کنترل، کاهش و حذف شرایط و عوامل تهدید کننده سلامت انسان در محیط زندگی و کار و همچنین حفظ و ارتقاء سلامت نیروی کار با ارج نهادن به کرامت انسانی، عدالت اجتماعی و توجه به توسعه پایدار با بهره گیری از مشارکت های مردمی و همکاری های بین بخشی و بکارگیری فناوری مناسب از طریق بکارگیری معیارها ، ضوابط و نظام کارآمد ارائه خدمات به ایفای نقش در نظام سلامت می پردازد.
اهداف اصلی :
-پیشگیری، کنترل، کاهش و حذف عوامل تهدید کننده سلامت انسان در محیط زندگی و کار در راستای حفظ و ارتقاء سلامت
-حفظ و ارتقاء سطح سلامت نیروی کار از طریق استقرار نظام جامع سلامت شغلی
وسعه خدمات بهداشت محیط و کار و سلامت نیروی کار با دیدگاه عدالت در سلامت
-توانمندسازی نیروی انسانی از طریق برنامه های آموزشی و پژوهشی
-ظرفیت سازی و توانمند سازی جهت مقابله با بلایا و حوادث غیر مترقبه و همه گیری ها
-پایش و ارزشیابی برنامه های بهداشت محیط و کار و سلامت نیروی کار
-تعیین اولویت های بهداشت محیط و کار و سلامت نیروی کار در نظام جامع سلامت
زیر مجموعه های مدیریت سلامت محیط و کار:
گروه سلامت محیط:
گروه سلامت محیط با نظارت بر سلامت مواد غذایی در سطح عرضه،نظارت بر وضعیت بهداشت مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و بهداشت اماکن عمومی،نظارت بر آب آشامیدنی سالم و دفع بهداشتی فاضلاب ، بهداشت محیط بیمارستانها دو مراکز بهداشتی درمانی ، مبارزه با دخانیات ، آلودگی هوا ، بهسازی محیط روستا ، شهر سالم روستای سالم ، ارزیابی اثرات زیست محیطی وکنترل عواملی از محیط که به نوعی بر سلامت مردم تاثیر می گذارد با هدف حفظ و ارتقاء سلامت آحاد مردم تلاش می کند تا به این مهم دست یابد.
-آزمایشگاه مرجع بهداشت آب و فاضلاب مرکز بهداشت استان: دریافت و آنالیز باکتریولوژیک و فیزیکو شیمیایی نمونه های آب شرب سامانه های آبرسانی شهری و روستایی از جمله وظایف پرسنل آزمایشگاه مذکور می باشد.
گروه سلامت کار:
مهندسی بهداشت حرفه ای با هدف حفظ ،تأمین و ارتقاء سطح سلامت شاغلین در بخش های مختلف صنعت،معدن، کشاورزی و خدمات پا به عرصه وجود نهاده و با شناسایی عوامل زیان آور محیط کار و ارائه راه کار های کنترلی نقش موثریدر پیشگیری و کنترل مخاطرات ،بیماری های شغلی و حوادث ناشی از کار دارد وتلاش می کند تا با کنترل عوامل زیان آورمحیط کار از بروز نقص عضو،ازکار افتادگی و بیماریهای شغلی در شاغلین جلوگیری نماید ، نظارت وآموزش مداوم صاحبان کارگاهها و کارخانه ها وکارگران نیز درراستای این امر مهم انجام می شود .



تعریف و اهداف سلامت کار :

 «بهداشت حرفه ای عبارتست از علم و هنر تامین بالاترین سطح سلامت نیروی کار، حفظ و ارتقای سلامتی آنان و حفظ سرمایه از طریق ایجاد محیط کار سالم، انتخاب کارگر مناسب برای هر کار، تطبیق کار با مقتضیات روحی و جسمی کارگران، پیشگیری از حوادث و بیماریهای شغلی و غیر شغلی، آموزش بهداشت فردی و مسائل مربوط به کار،تشخیص زودرس و درمان بیماری ها، و توجه به مسائل و مشکلات کارگران همه مشاغل و افراد وابسته به آنان به گونه ای که هر کارگر قادر باشد با برخورداری از حداکثر سلامتی و رفاه، فردی موثر برای اجتماع باشد

  

  شرح وظایف کارشناس سلامت کار

  1- شناخت لازم از وضعیت بهداشت حرفه ای کارگاهها وکارخانجات ، معادن ، مشاغل کشاورزی وخدمات در منطقه وجمع آوری اطلاعات وآمار مربوطه ، برنامه ریزی جهت بازدید واحدهای مذکور در راستای تحقق اهداف بهداشت حرفه ای .

 2- همکاری در تنظیم وپیگیری برنامه های اجرائی در زمینه مبارزه با بیماریهای ناشی از کار ، بیماریهای واگیر ،مسمومیتها وسوانح ناشی از کار با همکاری پزشک بهداشت حرفه ای .

3- آگاهی از حدود ملی تماس شغلی عوامل بیماریزا به منظور ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار که به نحوی از انحاء به سلامت جسمی ، روانی واجتماعی شاغلین لطمه وارد می سازد .

4-  نمونه برداری ، اندازه گیری ، تجزیه وتحلیل وارزیابی عوامل زیان آور و مسائل ارگونومیک در محیط کار وارائه طریق به منظور پیشگیری وکنترل عوامل زیان آور در محیط کار با توجه به استانداردهای موجود .

5-  بررسی وشناخت کارهای سخت وزیان آور در حرف گوناگون وبرنامه ریزی در زمینه بهبود شرایط کار ومعرفی شاغلین به منظور انجام معاینات دوره ای

6- آشنائی با اصول مراقبتهای اولیه بهداشتی ونظارت در زمینه ادغام فعالیتهای بهداشت حرفه ای در سیستم بهداشتی درمانی کشور .

7- نظارت وپیگیری در امر توسعه ، تاسیس ، تجهیز وراه اندازی خانه های بهداشت کارگری ومراکز بهداشت کار ونظارت برحسن انجام کار بهداشتیاران کار وپرسنل مراکز مذکور با توجه به آئین نامه ها ودستورالعملهای موجود

8- آشنائی ،آموزش ونظارت کامل در اجرای طرحهای بهداشت حرفه ای (ادغام ، بقا ، بهگر ، صنوف)

 

          فعالیتهای واحد سلامت کار:

        1. آگاهی از وضعیت بهداشت حرفه ای محیط کار و شناخت مسائل بهداشت حرفه ای در   بخش های  صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات و... و جمع آوری اطلاعات لازم از سازمانها و ارگانهای زیربط. بازرسی ازکارخانجات و کارگاهها و ،معادن و ... باهدف تامین سلامت کارگران

          2. پیگیری و انجام معاینات شغلی کارگران کارگاهها قالی بافی ،کشاورزی ،معادن و کارخانجات

3.  نظارت بر فعالیت خانه بهداشت کارگری

         4 .نظارت بر فعالیت کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار و پیگیری تشکیل کمیته های مذکور در کارخانجات مشمول .

       5. صدور تأییدیه بهداشتی با توجه به استعلام ارگانها و سازمانهای ذیربط در مراحل دریافت مجوز.

       6.  اجرای  طرح بقا (بهسازی کارگاههای قالیبافی ونظارت بر بهداشت قالیبافان روستایی)

      7.   اجرای برنامه بهداشت کشاورزی  با هدف تامین سلامت کارگران بخشهای کشاورزی ، دامداری ،پرورش ماهی ،گلخانه و باغات

        8. اجرای برنامه ارگونومی در محیط کار

       9. اجرای برنامه استقرار سیستم مدیریت سلامت در مدارس و اعطای ستاره ورتبه بندی مدارس

        10. اجرای طرح ساماندهی روشنایی در محیط کار 

         11.  اجرای  طرح مقابله با صدا در محیط های کار

        12.  اجرای طرح کاهش و کنترل سیلیکوزیس 

        13 . برگزاری جلسات وکارگاههای آموزشی وتهیه جزوات، پمفلت و پوستر های آموزشی در زمینه بهداشت حرفه ای

نظارت برعملکرد کاردانهاو بهورزان مراکز بهداشتی درمانی و خانه های بهداشت تابعه

 

 

 آیین نامه